us

Pengalaman melahirkan Marissa Nur Husna - Part 2

Assalamualaikum.
Lama tak merapu di sini
Sekarang bila ada masa, idea pulak tak ada

tetiba, tinggggg (idea datang)
Hutang yang dah lama tertunggak
Kononnya nak sambung cerita pengalaman melahirkan si kecik Marissa Nur Husna
Part 1 sampai mana ek? jap i sendiri pun kena recall...kakkakakaa

Ok. Lepas dah dimasukkan ke labour room dan semua alat2 dah disambung
Makanya terbaringla ai di situ dan tak dibenarkan bangun lagi
Alhamdulillah Hospital putrajaya benarkan suami teman sampailah melahirkan.

Then, nurse yang ditugaskan menjaga ai datangla brief berkenaan ubat tahan sakit yang mereka offer kalau patient mahu

  1. Ada Antenox - yang ni macam kita nak pakai oxygen, cuma gas antenox tu dikatakan boleh bantu tahan sakit.
  2. Petadhine (not sure the correct spelling) - injection yang akan menyebabkan patient rasa macam nak tidur dan dalam masa yang sama tolong untuk buka jalan juga
  3. lastly semua orang tahu iaitu epidural - yang ni memang paling berkesan untuk tahan sakit. prosedurnya doctor akan inject ke tulang belakang, tetapi sekiranya berlaku kesilapan boleh menyebabkan pesakit lumpuh. however, percentage lumpuh tu sangat-sangat-sangat sikit. tapi ai tetap takut okayyyy...hehehehe


Nurse tu cakap kalau perlu informed je dia,
tapi ai kan dengan berlagak cakap tak nak amik apa-apa penahan sakit
hehehehe...then, nurse tinggalkan ai dan suami je....
sakit pun masih boleh tahan masa ni...rasa macam kita period pain tu
Dari pukul 9.00 pagi (anggaran) sampailah jam 12.00 tengah hari,
contraction yg ai rasa tu agak sikit walaupun dah kerap. Bukaan baru je 5cm

Nurse bertugas informed kalau 12.30 tak ada perkembangan lagi, dia akan drip untuk tolong buka jalan
12.30 tengah hari memang tak ada perkembangan (sampai ai naik hangen la nurse tu asik seluk check bukaan je).
Tips : Proses ini tidak akan menyakitkan kalau anda cool down dan biarkan nurse menjalankan kerja mereka. Anda akan rasa sakit sekiranya stressed, tegang dan menahan diri dari menerima proses tersebut. ewaaahhhh....macam pakar lak..but seriously bila ai dah redha je, it went much more comfortable.

Ok. melalut lak. sebenarnya 12.30 tengah hari tu drip dah mula dimasukkan
Nurse cakap dia akan drip sikit dulu dan akan tambah sukatan from time to time
Sehinggalah bukaan yang sepatutnya.
Masa ni pun rileks je...Sesekali adalah rasa sakit tapi masih boleh tahan

Nak masuk jam 2.00 petang, contraction dah makin kuat..
Cuba amik antenox, tapi xleh blah dengan bau dia
Tak pasti bau antenox atau bau benda serkup tu..hahahah..suka2 bagi nama

Sebab tak tahan sangat, ai mintak nurse nak amik pethadine (tadi kemain belagak kan)
Nurse cakap kena check dulu sebab pethadine akan buatkan kita rasa lali dan nak tidur
Takut-takut nanti masa dah nak bersalin dalam keadaan lali
Pendek cerita, nurse datang balik dan inject dekat peha

Seriously cakap, lepas tu ai memang tak sedar dah
terus tertidur, kira sempat jugak kumpul tenaga balik sebab dari malam tadi tidur-tidur ayam je kan
Masa ni incik somi pun sama terlelap sebab dia pun dari pagi menemankan
Cuma kuar pergi solat je

Dalam kami sama-sama tertidur tu, datang doktor yang ditugaskan untuk ai bersama dengan doktor pakar kot
Sebab doktor tu siap pakai baju ala-ala mak datin n handbag sangkut lengan
Doktor tu macam nak brief doktor pakar tula
Tapi tetiba dia menjerit
"Eh, dah boleh bersalin ni. Kepala baby dah nampak. Ayah meh sini tengok!!!"

Yang incik somi dalam lali-lali pegi gak tengok
Ai lak dalam mamai tu macam tak tau nak buat apa
Ikut je arahan doctor dan nurse
Sebab sebenarnya ai tak ada rasa nak meneran yang betul2
Ini mesti sebab amik pethadine dah lambat sangat
Rasanya dalam 4-5 kali push kot
dan dengan bantuan doktor~~ "I tolong u ye....zrappp"
Ai dengar je dia gunting, tapi memang tak rasa apa-apa sebab asik pikir nak tengok baby je

Sebab pengalaman pertama, banyak tak tahu ai ikut je arahan nurse dan doktor
Dia kata jangan angkat bontot, so ai x angkat
Dia cakap tarikh nafas, tarik nafas
Dia cakap push, then push, tahan nafas....push lagi
Alhamdulillahhhhhhhh...Jam 3.58 petang 12.06.2012 ahli syurga selamat dilahirkan
syukur ya Allah...Alhamdulillah

Doctor angkat baby, letak atas perut
Suruh confirmkan jantina....it's a girl...yeayyyyyy (Kami tak kisah pun gender baby)
Masa tu memang automatik nangis
Buat drama depan doktor n nurse
Tapi pelik sebab baby tak nangis
Tanya doctor, doctor cakap sekejap, belum selesai
Doctor masukkan tiub, keluar je terus nanges kemain tau

Nurse uruskan baby, sambil cakap "Eh, dia ada tahi lalat besar"
"Mana nurse???" dan-dan mak dia macam orang sihat....
Nurse cakap "Jangan risau, kat betis ni sambil tunjuk kat kami
"Ooo...Tak apalah, tu tandanya dah besar tak boleh pakai skit...hehehehe"
(ada tanda lahir rupanya anak kami)

Kemudian, urusan menjahit luka pulak
Suami di minta keluar
Dah siap babynurse bawak baby kepada incik somi untuk diqamatkan
Lastly jam 7.00 malam lebih kurang ai dan baby di hantar ke wad

Sampai kat wad, kakak dah sedia menunggu dengan incik somi
Nampak kakak je terus meleleh
Kerana dialah pengganti ibu saya sejak ibu kami pergi pada 2009
Sedihnya arwah mek tak sempat nak tengok cucu dia dari saya :-(

Masa mula2 naik ke wad saya masih dalam keadaan separa sedar
Tak boleh nak bangun pun
So, bagi tau nurse, dan nurse suruh rehat sebab dia tau tadi amik pethadine
Baby nurse yang jaga.
Incik somi dan kakak juga dah balik kerana waktu melawat dah lama pun tamat.

Dalam pukul 9.00 malam saya terjaga dan mintak baby dari nurse
Masa ni start susukan baby dan bermulalah kehidupan ai sebagai Mama
Suatu perasaan yang sukar digambarkan
Pendek kata malam tu dihospital, kerja ai duk telek baby je
Sebab macam tak percaya dah ada anak sendiri
Alhamdulillah.

Terima kasih tak terhingga kepada semua kakitangan Hospital Putrajaya dari kakitangan kaunter sehinggalah doctor dan nurse, especially nurse yang jaga saya. Nurse tu saya tak sempat tengok nama dia, tapi dia banyak ingatkan saya kepada Allah sepanjang saya di labour room. kata-kata dia yang ai ingat sampai ari ni

"Bukan senang Allah nak letak syurga tu pada ibu puan. Ada sebab ibu tu diletakkan setinggi tu. Memang sakit, tapi tahanlah dan banyak2 ingat Allah. InsyaAllah dipermudahkan..."

Kepada bakal-bakal ibu, jangan takut. Kesakitan yang anda alami sangat berbaloi dengan anugerah yang Allah akan beri. Anak ~ Anugerah yang tidak ternilai.

Ada rezeki, insyaAllah pengalaman pertama ni akan sangat berguna untuk kelahiran yang akan datang...Amin....

Btw, si kecik saya dah besar. Dah nak masuk 1 tahun 2 bulan. Alhamdulillah.


Panjang umur, ai datang merapu lagi

~Adios~

Tolong...Orang gila kacau kita!!!

Assalamualaikum.

Lama betul ai tak jenguk blog ni
Lama jugak langsung tak tengok notification comment
Ari ni sekali bukak, ada pulak ORANG GILA DATANG NGAMUK KAT ENTRY ini
Ni ai tempek skit


Terkezut jap ai

So, entry ni ai tulis sebab nk clearkan kpd kawan2 dan siapa2 yang tersinggah di sini
Bukan nk clearkan kepada si pengomen anonymous (tulis nm sebenar pun tak berani)

Ok, ni apa yang ai nk bagi tau:-
1. Pertama, nama penuh saya tak ada nur. Siapa kenal saya tahu nama penuh saya.
2. Kedua, saya tak pernah hidup hasil dari buatkan assignment orang sebab bagi saya tu kerja orang bodoh. Nak berjaya sila usaha sendiri.

Cukuplah tu je kot...ini ucapan ai kepada si pengomen:-

1. Kalau tak pasti orang yang kamu tuju betul atau salah orang, kenapa tak tanya baik2?
2. Kalau ye kamu nak maki orang, berani letaklah nama betul dan contact details.
3. Hukum hudup tu apa? kahkahkah...lawak tau u ni..spelling pun x betul..no wonder assignment pun outsource...kan dah kena tipu... Kesian....
4. Ai doakan yang terbaik utk si ano ni...

Ai tak kuasa nak layan pun...tp since ai pun malas nak pk tajuk entry lain....kira si ano ni dah tlg bg idea la...eh, last sentence kamu ada mintak maaf dengan ai kan kalau kamu tersalah orang...nantilah ai pk nak maafkan ke tak....

Nota : Tetiba mak jemah pemes tau.....kelassssss kau Jah...hahahaha



Bebel suka-suka

Assalamualaikum....
Ok fine..berabad tak menyinggah
Lama kemain tak jenguk ke sini
Memang dasar pemalas orang sibuk
Hehehehe

Macam biasalah ye
Bila lama tak bebel, cerita pun memanglah banyak
Tapi bila banyak topik nak gebang
Tangan nak menaip pun kurang je kan..,
Hikhikhik

Apa-apa pun teruskanlah kehidupan dengan pemikiran positif
Our little sweetheart pun dan 9mth++
Si kecik Marissa dah mula belajar berdiri
So, far batang gigi masih malu2 nak tunjuk diri
Demam, sihat, selsema, batuk semua Mama dah lalui
Terkini, si kecik ai sedang hadapi demam campak
Kesiannya anak Mama dan Ayah ni
Semoga anak tabah
Semua ini adalah pengisian terhadap sebuah perjalanan kehidupan
Yang penuh pengajaran dan peringatan
Bagi mereka yang tidak buta mata hatinya
InsyaAllah

Oh Ya,
Ini dah nak penghujung Mac ye
Jangan lupa ganti puasa
Sekejap je tau2 rasa macam suntuk sangat masa yang ada
(peringatan untuk diri ai juga).

Ingat nak puasa, ingat pula kat kerja gila ai
excited sangat tengok tiket flight yang murah2
Langsung ter'booking' ke Kuching masa bulan pose
Hehehehe..nampaknya beli baju raya di Kuching kami
(kuih raya kek sarawak ler kita tahun ni...hikhikhik)
Hehehehehe...takpe...u olls2 kalau nak berjalan sila2lah belek2
Kita dah ada lagi 1 pilihan
Malindo Airways.. So far harga dan servis nampak reasonable dan memuaskan.

Sekian saja lawatan tapak kali ini
Semoga teruskan kehidupan menjadi insan yang sentiasa positif dan bersangka baik
MMuuuaaahhhsss!!!!


(Gambar sesedap rasa...rindu weh kat budak kecik ni...uwaaaa)

test ngetest

test...test...boleh ke tak boleh
kata dari opis kena block
meh network admin try test....

kahkahkahkah

Kembali bernafas!!!

Assalamualaikum.

Fuh..fuh...berhabuk hokay...
Hahahahaha
Memang 2,3 bulan kebelakangan ni adalah bulan tak cukup nafas
Kadang2 rasa macam nak mintak nyawa...

Apa2 pun thank you ALLAH kerana semuanya telah berakhir
ALHAMDULILLAH...urusan belajar dah pun selesai semalam
Memang agak hilang nafas kat situ
Bayangkan 17 januari 2013 ada dua paper pagi dan petang
Pagi paper OS dan petang network security
Esoknya pulak paper ethics....
Memang rasa nak muntah kali ni mengadap buku
Finally subjek ethic ai hanya pandang2 sepintas lalu je semua notes
18 januari 2013 maka berakhirlah perang otak ai
Untuk pertama kalinya dalam sejarah hidup part ni ai ada tinggalkan exam hall awal...hehehehe....

Sem ni agak mencabar sebenarnya
Employee + student = tough
Employee + student + wife = extra tough
Employee + student + wife + mama wth 1 dotter = extravaganza tough
Pasrah o_O

After all...
Kira dah legalah part study untuk 2 bulan ni
Dah boleh fokus betul2 pada kerja dan famili
Kesian husband dan budak kecik ai
Selalu sangat menjadi suami dan anak terabai...hahaha
Thank you to both of u for being very supportive and understanding...lebiu lah...♥♥♥

Si kecik ai plak macam tau2 je ai dah take over tugas menjaga dia..
Malam ni jugak dia balas dendam dari kul 4 pagi td bangkit...
Alahai anak...time dgn ayah xde lah plak bangun tanak tido2 dah kan...(kalau ada pun mesti mama x sedar...huhuhu)
Takper...sebab comel mama ok je...hehehe

Lepas ni akan dipenuhi dgn aktiviti kerja dan berfoya2 dgn cinta ati beta...hahaha...
Alamak si kecik dah test vokal
Jom layan dia dulu..
Assalamualaikum...

Gambar sekadar hiasan...si kecik bersama 'Lambunggini'